Strony

2014-11-10

region Dali kulinarnie

Chińczycy podróżują brzuchem i językiem. Z każdej wycieczki przywożą tradycyjne przekąski danego regionu/miasta. Próbują lokalnego żarcia wprawdzie głównie po to, żeby ponarzekać - bo przecież nic nie równa się z ich własną regionalną kuchnią! - ale jednak próbują. Co bym polecała podczas wycieczki do Dali? Oto dziesięć dalijskich specjałów wartych spróbowania:
1. "Mleczne wachlarze"
czyli bajski ser podpuszczkowy, świetny pieczony bądź smażony w głębokim tłuszczu. Pisałam już o nim przy okazji Osiemnastu Dziwactw Yunnanu.
2. Makaron erkuajowy z rozgotowanym mięsem
Brzmi niezazbytnio, prawda? Zapewniam jednak, że ten nietypowy makaron, podany z wieprzowiną, która była dłuuugo duszona w wywarze na giczy wieprzowej, a także z samym wywarem, doprawiony różnoraką zieleniną, kiszonkami i chilli - jest pyszny. Jest to danie śniadaniowe/lunchowe, sycące i rozgrzewające.
3. Dalijski kiszony czosnek
Kiszony w occie ryżowym i sosie sojowym, z dodatkiem (a jakże!) chilli - jest przepyszny!
4. "Żabia skórka"
czyli mech, przyprawiony po bajsko-hanijsku i podany jako przystawka. Palce lizać! Już zresztą o nim pisałam :)
5. Kłącze ostrudy mandżurskiej
Smażone z czosnkiem, wspaniały smak!
6. Suszone wiatrem wędzonki bajskie
Nawet po prostu usmażone z cebulą są rewelacyjne; dodane do dowolnej innej potrawy - są jeszcze lepsze...
7. Ryby i inne "owoce morza" z Jeziora Erhai
Świeże, wspaniale zrobione. Mogą być duże i małe, smażone albo w zupie. Obojętnie. Smak jest zniewalający. Na zdjęciu wspaniała zupa rybna.
8. Karbieniec jasny
Cudne warzywo, najlepsze smażone w głębokim tłuszczu - smakuje jak czipsy. Jeszcze o nim napiszę :)
9. Persymonowe ciasteczka
Dalijska specjalność. Już kiedyś o nich pisałam :)
10. Placki z Xizhou
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ten czosnek to bym kciała spróbować :) Kocham czosnek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielce ciekawe. Mialabym ochote na wszystko. A ten ser to taki prawdziwy z mleka? I
    Chinczycy go jedza bez uszczerbku na zdrowiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser tradycyjnie wyrabiany jest z mleka koziego, choć dziś częste są krowie podróbki. Jest to tradycyjna potrawa ludu Bai - oni nie są etnicznie, kulturowo ani językowo Chińczykami, ale wielu etnicznych Chińczyków mieszkających w północnej części Yunnanu również spożywa ten ser.

      Usuń
  3. O rany, chciałabym spróbować wszystkiego! Zazdroszczę! Te ostatnie placki nadziewane czymś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej tradycyjne są dwa nadzienia: z bajską konfiturą z róży oraz z cebulkowe, czyli dostępna jest zawsze wersja i słodka, i słona. Oczywiście są też inne, mniej tradycyjne nadzienia. Dali czeka ;)

      Usuń
  4. oooo placki placki ! i mech z jajecznicą :D

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.