Strony

2014-11-28

Ostruda mandżurska 茭白

Nie wiecie, o czym mowa? O dzikim ryżu, zizanii, ryżu mandżurskim - kiedyś uwielbianym dla ziarna, później wypartym przez ten nasz swojski ryż, który był zdecydowanie płodniejszy, a teraz - o dostarczycielu kłączy i pędów, które, na Zachodzie zwane bambusem wodnym, są wspaniałym warzywem. Na pomysł, by dawne zboże zmienić w warzywo wpadli Chińczycy i Wietnamczycy; ponieważ jednak agresywna ostruda wypiera rodzimą roślinność Nowej Zelandii, dobrze by było, by Kiwusi nauczyli się również z niej korzystać. Nie tylko ochroniliby własny ekosystem, ale też zyskaliby nowe, przepyszne warzywo. Jak pyszne? Tak, że w takim choćby Shandongu ostruda zyskała miejsce na podium: gdy mówi się o Trzech Dobrach (三好), jednym tchem wymienia się jajka dzikich kaczek, nowalijki i właśnie naszą ostrudę. Jest też jednym z ośmiu słynnych skarbów wodnych Nankinu.
Wróćmy do historii. Znana z dawien dawna ostruda zwana była dawniej 菰 gū. Była wówczas traktowana jak zboże; jej ziarna zwano "ryżem gu" 菰米 i było to jedno z sześciu podstawowych zbóż 六谷 (wraz z ryżem, prosem, włośnicą ber, sorgiem i pszenicą*). Łatwo atakowana przez głowniaki, mało się jednak nadawała na zboże mające wykarmić całe państwo. W dodatku zaatakowane przez grzyba ostrudy cierpiały na przerost łodygi, a że w Chinach nic się nie śmie zmarnować... Od czasów tangowskich ryż zaczął zyskiwać przewagę jako zboże, za to ostruda wylądowała w miseczkach jako warzywo, uprawiana raczej hobbystycznie. Tuż po zebraniu wygląda tak:
Później należy ją obrać z zieleniny i z twardawych włókien:
Nadaje się doskonale do smażenia.

Składniki:
*obrana i pokrojona ostruda
*pokrojony w plasterki czosnek albo niedbale posiekana cebulka zielona
*sól
*ewentualnie - kawałeczki szynki, suszone chilli itp. - co lubimy jako przyprawy. Ja jednak uważam, że szkoda słodycz i świeżość ostrudy zakrywać dużą ilością przypraw.
Wykonanie:
1) Na niewielkiej ilości oleju obsmażyć czosnek i ewentualne inne przyprawy, aż zapachnie w całej kuchni.
2) Dodać pokrojoną ostrudę i obsmażyć mieszając.
3) Dodać parę łyżek wody, żeby nie była zbyt sucha i znów obsmażyć mieszając pieczołowicie.

Smacznego!

*zestaw tzw. 5/6 zbóż podstawowych był mocno zmienny w zależności od regionu, zmieniało się to także w czasie, ale - pamiętajcie, że nie zawsze i nie wszędzie w Chinach to ryż był podstawą wyżywienia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.