Strony

2025-10-11

smażony rzepak

Skoro już jesteśmy przy kulinarnych zastosowaniach rzepaku w Lincangu, pozwolę sobie zaprezentować jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów przygotowania onego. 

Składniki
  • pęk kwiatów rzepaku wciąż osadzonych na łodyżkach. Mogą być otwarte, ale najlepsze są takie z jeszcze nieotwartymi pączkami, bo wówczas nie gubią płatków po całym woku i się nie przypalają
  • parę ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 
  • suszone bądź świeże chilli - dla nieostrolubnych do zastąpienia innymi typami papryki 
Wykonanie
  1. Na gorący tłuszcz wrzucić chilli i czosnek. 
  2. Gdy zapachną, dorzucić rzepak i smażyć w ruchu parę minut na średnim ogniu. 
  3. Pod koniec smażenia posolić - i gotowe.

2 komentarze:

  1. Tak się zastanawiam: czy jest coś czego Chińczycy nie jedzą....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość nie przepada za serami, zwłaszcza francuskimi. I za chlebem na zakwasie.

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.