Strony

2008-11-11

hamburgerzątka 肉夾饃 - 中式漢堡

Obsmaża się bułkę:
Przysmażoną bułkę rozkrawa się, smaruje wnętrze smalcem, pakuje mięsko
i zielsko
po czym doprawia - dowolnie, albo tylko ziołami, albo jeszcze chilli, a potem już samo pcha się do żołądka.
Choć napis na papierowym opakowaniu głosi zdecydowanie, że to roujiamo czyli xi'ańska wersja hamburgera, to na pierwszy rzut oka widać też, że to podróbka. Buła nie powinna być smażona, a pieczona, a tradycyjnie wkładka jest albo mięsna, albo warzywna. W dodatku zamiast uduszonego w pachnącym sosie mięsa wołowego/wieprzowego/baraniny mamy tu na przykład smażonego kurczaka i inne takie nowatorskie pomysły. Ale - i tak są pyszne!

3 komentarze:

  1. Wygląda obrzydliwie. Jadłaś toto? O_O

    OdpowiedzUsuń
  2. Heheh, a mnie się wydaje, że całkiem fajnie wygląda. choć nieco przeraził mnie skład. Nie dość że podsmażone to jeszcze smalec (i z czego?)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadam regularnie :) Smak, zapach, mozliwosc pogadania z pania od hamburgerow - bezcenne... A przeciez kosztuje tylko 2,5 kuaja - czyli jakies 60 groszy :)
    Bayushi: sklad jest porazajacy kalirycznie - ale po pierwsze to jest malutkie, a po drugie - widzisz, co, jak i z czego robia. Wole to niz McDonalda... Smalec jest normalny, taki jak nasz. Na zdjeciach widac odsaczarki do tluszczu, takie jak np. we frytownicach :) Wystarczy powiedziec pani, ze ma troche dluzej poodsaczac :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.