Strony

2008-09-14

kluski przechodzące przez most 過橋米線

Powstanie jednej z najsłynniejszych przekąsek Yunnanu opatrzone jest legendą. Ciekawa rzecz: w Polsce mało jest legend okołokulinarnych, a w Chinach jest ich mnóstwo. Czyżby Chińczycy byli większymi od Polaków łasuchami?
Dawno, dawno temu był sobie mężczyzna, który uczył się do egzaminów państwowych w jakimś odciętym od cywilizacji miejscu (w okolicach dzisiejszego Mengzi). Żeby być z dala od zgiełku, siadał sobie na przeciwnym niż własne domostwo brzegu rzeki. Kochająca żona dzień w dzień przygotowywała mu obiadek. Problem polegał na tym, że zanim docierała na drugi brzeg rzeki, obiad był zimnawy. Pewnego dnia wpadła wreszcie na to, ze jeśli zupa ma warstwę ochronną tłuszczu, nieprędko ostygnie. Moim zdaniem wystarczyłoby tę zupę czymś nakryć, niekoniecznie tłuszczem, no ale ja głupia Europejka jestem... Ponieważ facetowi udało się zdać egzamin, oczywiście tylko dzięki pożywnym a ciepłym zupkom przygotowywanym przez żonę, kluski stały się sławne.
Instrukcja obsługi: dostaje się kubełek wrzącego rosołu, a także miliard miseczek z pokrojonym na półprzezroczyste plasterki surowym mięskiem, warzywami, owocami morza czy co kto sobie życzy plus oczywiście misieny* w dużej ilości. Wrzuca się to po kolei do miski z rosołkiem. Kolejność jest ważna: na początek idzie surowe mięso i przepiórcze jajka i dopiero, gdy się one "ugotują", dorzucamy dodatki. Następnie się zajada całość za pomocą pałeczek, zapijając zimnym piwkiem. Zimne piwko nie jest aż tak tradycyjne, jak kluski, ale co nam to przeszkadza?
Miseczka jest taka dość konkretna, ale w zależności od knajpy rozmiar jest różny. Całość kosztuje od kilku do kilkudziesięciu yuanów, w zależności od stopnia wypasu. Wybierając knajpę, trzeba uważać - w niektórych miejscach wspaniały kurczaczy rosołek zastępuje mieszanka wrzątku i glutaminianu sodu...
*jeden z typów makaronu zrobionego z ugotowanego wcześniej ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.