tag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post9059264441204934018..comments2024-03-16T16:25:21.577+08:00Comments on 白小颱 Biały Mały Tajfun: Bakłażan pachnący rybą 魚香茄子白小颱 Biały Mały Tajfunhttp://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-59369285259579728572014-07-26T19:48:11.294+08:002014-07-26T19:48:11.294+08:00Ja też miałam taki plan. Okazało się jednak, że o ...Ja też miałam taki plan. Okazało się jednak, że o ile w kuchni yunnańskiej i kantońskiej mój mąż jest niezastąpiony, o tyle z innymi chińskimi smakami ma problem. Bakłażany próbował zrobić dwa razy... i zrezygnowałam z jego usług, bo były paskudne :D Dlatego wszelkie pieczone bakłażany po dajsku czy właśnie te rybne przyrządzam ja. Niby w knajpach też są do dostania, ale jeszcze nie znalazłam knajpy, w której byłyby smaczniejsze od moich - sądzę, że to kwestia zarówno użytego oleju, jak i nieumiejętności właściwego korzystania z pasty douban. W Yunnanie nie jest ona bowiem zbyt popularna - dlatego dania z tą pastą w roli głównej są czasem przesolone i zawsze zbyt pikantne...白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-46906694285239348382014-07-26T18:39:58.056+08:002014-07-26T18:39:58.056+08:00Uwielbiam 魚香茄子!
Jednak zrobienie ich zostawiam męż...Uwielbiam 魚香茄子!<br />Jednak zrobienie ich zostawiam mężowi. Odkąd mieszkamy na Tajwanie nie gotuję w domu chińszczyzny. Jeśli mamy ochotę na coś chińskiego-tajwańskiego-japońskiego, to albo jemy poza domem albo mąż gotuje :-)Dorota C-Whttps://www.blogger.com/profile/07041994117474919890noreply@blogger.com