tag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post5358446525092172284..comments2024-03-16T16:25:21.577+08:00Comments on 白小颱 Biały Mały Tajfun: kwas chlebowy 格瓦斯白小颱 Biały Mały Tajfunhttp://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-79605711020987346352014-06-26T10:20:53.078+08:002014-06-26T10:20:53.078+08:00W sumie - ja zawsze próbuję, bo lubię odkrywać kul...W sumie - ja zawsze próbuję, bo lubię odkrywać kulinarne światy. Czasem połączenia bywają zaskakujące, ale od czasu do czasu okazuje się, że chociaż połączenie wydawało mi się dziwne, okazało się smaczne. Może akurat nie wiśnia w sushi, ale jednak nadal próbuję tych dziwactw :)白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-41958046637007214332014-06-24T21:42:42.717+08:002014-06-24T21:42:42.717+08:00A teraz pomyśl, że wtedy byłam grzeczną dziewczynk...A teraz pomyśl, że wtedy byłam grzeczną dziewczynką, próbującą sprostać tamtejszym wymogom kurtuazji i zamiast powiedzieć że mam alergię na wisienki (wersja soft) lub oznamić że zaraz zwrócę to co zjadłam uprzenio - ową wisienkę z posypką i rybką skonsumowałam,<br /><br />Teraz by nie przeszło, przestalałm być uprzejma...Gongzhu Majiahttps://www.blogger.com/profile/05005365043603815424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-56064011868160952014-06-24T18:39:42.989+08:002014-06-24T18:39:42.989+08:00Dla mnie Rosja to Rosja - nie do końca Azja, ale z...Dla mnie Rosja to Rosja - nie do końca Azja, ale z całą pewnością nie Europa. Z punktu widzenia Chińczyków - Rosja należy do Europy. Żeby było śmieszniej, nawet plemiona syberyjskie ponoć do niej należą... Więc dla Chińczyka smak Rosji to smak Zachodu. 白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-8815404226148447902014-06-24T16:50:46.625+08:002014-06-24T16:50:46.625+08:00Tu mi się nasuwa pytanie czy Rosja to raczej Zachó...Tu mi się nasuwa pytanie czy Rosja to raczej Zachód czy jednak Azja? :-) no bo rzeczywiście kwas chlebowy to tradycyjny smak Rosji, ale na pewno nie Zachodu.. A przesłodzenie jest dość typowe, Polska niby już dojrzalszym rynkiem jest (to w odniesieniu do tezy postazji), ale też produkty mamy przesłodzone (napoje, jogurty), co dotyczy i kwasów chlebowych często. Ja po przeprowadzeniu doświadczeń organoleptycznych polecam dwa nieprzesłodzone - ukraiński Obołoń (który w wielu sklepach u nas można kupić) i polski Razowy (Van Pur). Oczywiście warto też spróbować zrobić samemu, chociaż jest z tym sporo zabawy...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-30031940403606797772014-06-24T10:57:13.891+08:002014-06-24T10:57:13.891+08:00albo wszelkie napoje przygotowywać w domu :)albo wszelkie napoje przygotowywać w domu :)白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-48571085512539633642014-06-23T21:59:09.150+08:002014-06-23T21:59:09.150+08:00Uwielbiam kwas chlebowy i sam się nadziałem na to ...Uwielbiam kwas chlebowy i sam się nadziałem na to coś, bo przecież Wahaha ma HQ w Hangzhou, skąd rzut beretem do Szanghaju. Generalnie, wszystkie napoje w Chinach są totalnie przesłodzone. Ludzie z branży twierdzą, że to typowe dla wschodzących rynków. Im rynek dojrzalszy, tym mniej cukru (w cukrze). Nie pozostaje zatem nic innego, aż uzbroić się w cierpliwość :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-74473312363749413822014-06-23T18:30:44.589+08:002014-06-23T18:30:44.589+08:00No tak... sushi z wisienką przebiło nawet tort z p...No tak... sushi z wisienką przebiło nawet tort z pomidorami...白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-44573938493153992372014-06-23T17:06:28.221+08:002014-06-23T17:06:28.221+08:00Do przebicia zostaje już chyba tylko tajwańskie su...Do przebicia zostaje już chyba tylko tajwańskie sushi z majonezem, posypką i wisienką na czubku :DGongzhu Majiahttps://www.blogger.com/profile/05005365043603815424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-30670491826073070672014-06-23T16:52:01.880+08:002014-06-23T16:52:01.880+08:00najgorsze jest, że oni twierdzą na przykład, że to...najgorsze jest, że oni twierdzą na przykład, że to tradycyjny smak Rosji czy Włoch, a potem Chińczycy mówią, że zachodnie żarcie jest niedobre...白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-58323276988571405172014-06-23T16:50:43.764+08:002014-06-23T16:50:43.764+08:00brrr... oba działają na wyobraźnię...brrr... oba działają na wyobraźnię...白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-83314554202500366802014-06-23T16:23:08.161+08:002014-06-23T16:23:08.161+08:00uh nie wiem, czy byłabym w stanie to wypić
raz nad...uh nie wiem, czy byłabym w stanie to wypić<br />raz nadziałam się na sok z czarnej rzepy (kupiłam bo pani na etykiecie się ładnie uśmiechała) - tak słonej wody w życiu nie piłam, Kasiuhttps://www.blogger.com/profile/13724894642903973281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-4091157570866100912014-06-23T13:16:58.231+08:002014-06-23T13:16:58.231+08:00Dziękuję! Przebiłaś właśnie słodkie pesto :) Dziękuję! Przebiłaś właśnie słodkie pesto :) kaykanoreply@blogger.com