tag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post4182116252659348914..comments2024-03-16T16:25:21.577+08:00Comments on 白小颱 Biały Mały Tajfun: placki ziemniaczane po yunnańsku 干焙洋芋丝白小颱 Biały Mały Tajfunhttp://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-57623094910120908982016-01-21T15:30:49.675+08:002016-01-21T15:30:49.675+08:00przyczyna może tkwić w gatunku ziemniaków - potrze...przyczyna może tkwić w gatunku ziemniaków - potrzebne są takie z dużą ilością krochmalu. Jeśli nie da się takich kupić, można dosypać odrobinkę mąki ziemniaczanej i solidnie wymieszać z ziemniakami. Przepisów na bakłażan jest u mnie kilka, ale nie bardzo wiem, jaki smak bakłażana jest "typowo stołówkowy" - po prostu już nie pamiętam, co oni tam dawali...白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-74217654303832247822016-01-21T14:59:49.017+08:002016-01-21T14:59:49.017+08:00W kunmińskich stołówkach to było jedno z moich ulu...W kunmińskich stołówkach to było jedno z moich ulubionych dań więc oczywiście próbowałem je przygotować według przepisu. Niestety paski ziemniaczane nie chcą mi się sklejać, a zrobiłem chyba wszystko jak należy: odcisnąłem ziemniaki i nie myłem ich. Tylko olej nie był rozgrzany chyba tak po chińsku. <br />P.S. Czy możemy się kiedyś spodziewać przepisu na bakłażan? Nie chodzi mi o ten z shaokao, ale ten też typowo stołówkowy. :)yongruihttps://www.blogger.com/profile/07491906626719361261noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-36546007401764015202016-01-14T20:04:10.180+08:002016-01-14T20:04:10.180+08:00bardzo entuzjastycznie :) Mam męża otwartego na no...bardzo entuzjastycznie :) Mam męża otwartego na nowe doznania kulinarne :)白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-87138236598745304972016-01-14T19:44:24.375+08:002016-01-14T19:44:24.375+08:00BMT, napisz proszę, czy próbowałaś zaserwować taki...BMT, napisz proszę, czy próbowałaś zaserwować takie nasze, klasyczne: z mąką, jajkiem, cebulą? Jeżeli tak, to ciekaw jestem, jak zostały przyjęte.Piotrhttps://www.blogger.com/profile/10309200667307030362noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-91987499122373370152016-01-11T10:14:42.734+08:002016-01-11T10:14:42.734+08:00Ja lubię starte, ale nie na breję, a na chrupiące ...Ja lubię starte, ale nie na breję, a na chrupiące wiórki :)白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-75492558423825280932016-01-11T00:45:23.165+08:002016-01-11T00:45:23.165+08:00Placki ziemniaczane to samo dobro, ostatnio sobie ...Placki ziemniaczane to samo dobro, ostatnio sobie często robimy z Niemałżem. Ale ja jednak wolę startą breję a nie w kawałkach. :)lavinkahttps://www.blogger.com/profile/12121055586855735835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-35849659346958616532016-01-10T09:40:50.165+08:002016-01-10T09:40:50.165+08:00Ha! To inna inszość - ja staram się przeplatać dan...Ha! To inna inszość - ja staram się przeplatać dania z różnych stron tak, żeby nic się nam nie znudziło :)白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-38212915616047236652016-01-10T09:39:39.667+08:002016-01-10T09:39:39.667+08:00Tak, pamiętam jeszcze traumę po zjedzeniu na Tajwa...Tak, pamiętam jeszcze traumę po zjedzeniu na Tajwanie frytek z batata... Ale w Yunnanie ziemniaki są tanie i pospolite - w przeciwieństwie do płaskich patelni ;)白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-30549953943908384352016-01-10T01:34:49.120+08:002016-01-10T01:34:49.120+08:00Bo placki ziemniaczane to jest dobro luksusowe. Ki...Bo placki ziemniaczane to jest dobro luksusowe. Kiedy jakiś czas temu zrobiłam je po latach jedzenia curry i innych ratatujów, smakowały jak najbardziej wyszukana potrawa. Zjedliśmy tych ziemniaków wtedy dobrych kilka kilo przez parę dni. Zapiekankahttps://www.blogger.com/profile/16718490536854864905noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-22788735160919610692016-01-10T00:28:01.435+08:002016-01-10T00:28:01.435+08:00Na Tajwanie wiadomo o tym dobitnie :( bo ziemniakó...Na Tajwanie wiadomo o tym dobitnie :( bo ziemniaków jak na lekarstwo, kosztują jak każde zagraniczne cudo i w ogóle nie spożywa się ich jako podstawy obiadu a luksusową sałatkę...<br /><br />A jak paskudnie naciełam się na coś co wyglądało jak nasze kuleczki ziemniaczane, smażone w głębokim tłuszczu mniam mniam... a okazało się być jakimś poronionym wytworem z ziemniaka, tylko że - słodkiego (a fuj fuj fuj)Gongzhu Majiahttps://www.blogger.com/profile/05005365043603815424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-17177667494444275352016-01-09T14:43:32.432+08:002016-01-09T14:43:32.432+08:00Też bym na to w życiu nie wpadła :)Też bym na to w życiu nie wpadła :)白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-31676022534210871512016-01-09T14:22:16.843+08:002016-01-09T14:22:16.843+08:00Świetna anegdotka! Kto by pomyślał, że placki to d...Świetna anegdotka! Kto by pomyślał, że placki to dobro luksusowe!Anna Kruczkowskahttps://www.blogger.com/profile/10506083344673043107noreply@blogger.com