tag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post7627576745690620764..comments2024-03-16T16:25:21.577+08:00Comments on 白小颱 Biały Mały Tajfun: Brew Złotego Rumaka 金駿眉白小颱 Biały Mały Tajfunhttp://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-3138446025306002222014-01-07T02:20:34.810+08:002014-01-07T02:20:34.810+08:00Och, od lapsang souchong jest o niebo łagodniejsza...Och, od lapsang souchong jest o niebo łagodniejsza! Choć proces wytwarzania Brwi wyrósł na gruncie fujiańskich souchongów, różnią się przede wszystkim dwiema rzeczami: po pierwsze do souchongów tradycyjnie zbiera się jeden pęd plus trzy liście w najdroższych a po prostu same liście, i to te stare, czwarte czy piąte w najtańszych, a do Brwi - same pędy herbaciane, które są oczywiście dużo delikatniejsze od liści. Po drugie: lapsang różni się od innych herbat tym, że jest uwędzony. Brwi są podwędzone, ale niewiele, bo nie trzeba ich wspaniałego, delikatnego aromatu pędów herbaty zakrywać zapachem sosnowego igliwia. Z tej racji zachowują złotawy kolor, inny od przydymionych, brązowych lapsangów. Ponieważ stosunkowo niewielu Chińczyków pija herbaty czarne, bez względu na to, czy są one wędzone czy nie, bardzo często mylą oni te herbaty, zwłaszcza, że z jednego krzaczka herbacianego można zebrać herbatę i w tej samej fabryce zrobić z tych liści i Brew, i lapsanga - procedura będzie trochę inna, liście będą się różnić, ale różnice w smaku dla kogoś nienawykłego do spożywania herbat czarnych będą niewielkie - powiedzmy takie, jak dla przeciętnego Europejczyka różnica między herbatą zieloną longjing a zieloną biluochun. Mnie się wydaje Brew podobniejsza do naszych yunnańskich herbat czarnych niż do lapsanga... A o zwyczaju dodawania lapsang souchong do jedzenia nigdy jeszcze nie słyszałam - być może gdzieś się ją jada, ale ja się nie spotkałam z takim zwyczajem. Wprawdzie trudno mnie nazwać ekspertką - raczej pasjonatką, ale mam nadzieję, że odpowiedź jest satysfakcjonująca. :)白小颱 Biały Mały Tajfunhttps://www.blogger.com/profile/02216837401961686037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-955402143136078551.post-26412487216048725152014-01-06T20:15:56.968+08:002014-01-06T20:15:56.968+08:00Czy ona jest łagodniejsza od lapsang souchong? Na ...Czy ona jest łagodniejsza od lapsang souchong? Na czarnych chińskich zbytnio się nie znam, a wyczytałam, że jin jun mei jest właśnie lapsang souchong... Ostatnim razem, jak w pracy musiałam ją wąchać (nie wiem, jaka dokładnie to była - była tylko opisana jako LS), to no zapachu ładnego nie miała, a i dziewczyny mi mówiły, że raczej jest używana do dań (??) aniżeli do picia. Mam nadzieję, że jako ekspertka mi wytłumaczysz, co jest prawdą, a co nie :)Maru Kitohttps://www.blogger.com/profile/15186761329972177067noreply@blogger.com