blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2018-01-13

skórka tofu smażona z czosnkiem bulwiastym 韭菜炒豆腐皮

Uwielbiam skórkę tofu. Stanowi nieodłączny składnik moich gorących kociołków, a i smażoną spożywam nader często. Tym razem w towarzystwie mojego ulubionego "szczypiorkowego" czosnku.

Składniki:
  • skórka tofu
  • czosnek bulwiasty
  • sól
  • sos sojowy
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
  1. Skórkę tofu solidnie namoczyć/zblanszować/ugotować - w zależności od tego, ile mamy czasu i jak miękką lubimy. Ja zazwyczaj krótko gotuję, bo wolę całkiem miękką.
  2. Przelać skórkę zimną wodą i pokroić w paseczki.
  3. Czosnek pokroić na kawałki długości kciuka.
  4. Rozgrzać tłuszcz i obsmażyć skórkę, a następnie dorzucić czosnek. Smażyć mieszając, dopóki czosnek nie zmięknie.
  5. Dodać sól i sos sojowy, wymieszać i podać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.