blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2017-02-11

mięso smażone z bakłażanowym dża 茄子鲊炒肉

Odkąd w naszym życiu pojawiła się Joasia, podarowałam sobie wymyślne potrawy. Ba, nawet te proste sobie czasami odpuszczam. Nie zawsze mam czas pójść na targ i zaopatrzyć się w dużą ilość świeżych warzyw. Wybieram głównie te, które się powoli psują - pomidory, ziemniaki, ogórki... Ale ileż można jeść w kółko to samo? Dlatego lodówka jest obficie zaopatrzona w tradycyjne kunmińskie "dosmaczacze" - czyli kiszonki, pikle, co podleci. Poza kiszonym czosnkiem, chińską szalotką na ostro i najzwyklejszym kimchi prym wiodą oczywiście bakłażanowe dża. Usmażone z czymkolwiek są absolutnie przepyszne.

Składniki:
  • wieprzowina pokrojona w cienkie plasterki albo w paseczki
  • garść bakłażanowych dża
  • sos sojowy
  • odrobina alkoholu/octu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Wieprzowinę zamarynować w sosie sojowym i alkoholu. Nie wolno przesadzić z ilością płynu - mięso nie może pływać.
  2. Zamarynowane mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną i zostawić na minimum kwadrans.
  3. Rozgrzać olej i szybko obsmażyć mięso. Gdy już nie będzie surowe, zmniejszyć ogień i dodać dża. Na niewielkim ogniu obsmażyć dbając, by dża solidnie wymieszać z mięsem. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.