blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2016-12-10

pudełka z czosnkiem bulwiastym 韭菜盒子

O tym, że kocham uliczne żarcie, zawsze i wszędzie głośno mówię. Wielu najsmaczniejszych i najbardziej tradycyjnych potraw nie uświadczymy w żadnych knajpach. Albo podejmiemy ryzyko i kupimy delikatesy z maleńkiego straganu, albo do końca życia nie dowiemy się, jak smakuje takie na przykład pudełko z czosnkiem bulwiastym. Nazwa ta jest dokładnym tłumaczeniem nazwy chińskiej, jednak oczywiście nie są to żadne "pudełka", a po prostu pierożki z nadzieniem ze wspomnianego czosnku i smażonego jajka. Oprócz tego można ten farsz wzbogacić na przykład maleńkimi krewetkami, smażoną cebulką albo ugotowanym wcześniej makaronem sojowym, ale według mnie - wersja podstawowa jest najlepsza.
Zamiast skomplikowanej instrukcji obsługi, pokażę Wam na filmie, jak to się robi:

Trzeba smażyć aż do złotego koloru - kiedy tylko ciasto nie będzie już surowe, pierożki nadają się do jedzenia. Uwielbiam je!

6 komentarzy:

  1. Czy dałabyś radę znaleźć jakiś opis jak zrobić te pierożki w polskich warunkach? Albo przynajmniej pod jaką nazwą szukać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Znalazłem:
    https://www.youtube.com/watch?v=j3XDhqHLhLc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzielenie się. Ja wczoraj niestety nie miałam czasu na internety :(

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie. Ale zastanawiam się, jak one się nie rozpadną bez lepienia brzegów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to bez lepienia? Przyjrzyj się uważnie tej obręczy, którą się pierożki wycina - ma ona gruby brzeg, dzięki któremu solidnie przyciska obie strony ciasta. Poza tym pierogi smażone a nie gotowane się mniej rozpadają :)

      Usuń
  4. Ja zrobiłem je przed wczoraj.
    Wyszły fajnie. całkiem dobre :)
    Choć wyraźnie brakuje mi tam grzybów. Będę musiał poeksperymentować z nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.