blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2016-02-27

crumble ananasowy (ananas pod kruszonką)

Nie lubię, nie znoszę kalek językowych. Ale naprawdę wolę powiedzieć "crumble ananasowy" niż ananas pod kruszonką. Jakoś bardziej chrupiąco brzmi crumble niż kruszonka. A deser jest najprostszy na świecie i cudowny w zimie, na rozgrzanie.

Składniki:
  • ananas, posiekany na około dwucentymetrowe kawałki
  • cukier
  • mąka
  • płatki owsiane
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • limonka - sok
  • imbir - starty lub drobniusieńko posiekany

Wykonanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik. Robimy to zaraz na początku, bo wykonanie deseru jest bardzo proste i szybkie.
  2. Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło, cukier, mąkę, gałkę i szczyptę soli. Cukier i mąka w równych porcjach, a masła tyle, żeby suche składniki zlepić. Ja zawsze wszystko robię na oko, dlatego mam na podorędziu płatki owsiane, którymi poprawiam konsystencję. Kruszonka powinna się, zgodnie z nazwą, kruszyć :P
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy ananas, polewamy sokiem z limonki i posypujemy imbirem. Ilość imbiru zależy tylko od tego, jaką macie tolerancję na ten ostry przecież smak. Na wierzch kruszymy kruszonkę.
  4. Przykrywamy naczynie folią i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach, a potem jeszcze kwadrans bez folii, żeby się przypiekło. Często w celu spieczenia włączam termoobieg, a wtedy skracam czas przypiekania do 10 minut.
Najlepszy jest na gorąco, ale na zimno też daje radę :)

2 komentarze:

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.