blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2015-10-03

Ryż z masłem i sosem sojowym バーター醤油ご飯

Opowiadałam Wam już o Nocnej Knajpie. To stamtąd wzięłam przepis na najlepszy ryż świata.

Składniki:
  • ugotowany do miękkości, gorący ryż dobrej klasy
  • łyżka masła
  • japoński sos sojowy/maggi
  • ewentualnie furikake

Wykonanie:
  1. ryż spulchnić i wsadzić do miseczki
  2. szybko nałożyć masło; poczekać aż się zacznie roztapiać
  3. polać odrobiną sosu sojowego - według własnych preferencji
  4. jeśli jest to dla Was zbyt mdłe, posypcie łyżeczką furikake.

Voilà!
Teoretycznie można podawać "do czegoś", ale według mnie jest ten ryż tak pyszny, że nie potrzebuje już żadnych dodatków.
Tak. To jest właśnie tak proste:

8 komentarzy:

  1. To brzmi świetnie! Ryż krótkoziarnisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej tak, ale w sumie każdy biały może być, byle dobrej jakości.

      Usuń
    2. Zrobiłam. Było pyszne!! Wszyscy brali dokładke i pytali z czym ten ryż,że taki dobry!

      Usuń
  2. Anonimowy4/10/15 02:36

    zamiast ryzu - jiaozi + posiekana zielona kolendra ;) niebo w gebie ;) pozdrawiam, Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączenie sosu sojowego z kolendrą i pierogami jest dla mnie zbyt oczywiste, żeby o nim pisać :D

      Usuń
  3. Zrobione, świetne, dziękuję za przepis, będę do niego wracać.
    :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do niego wracam zawsze, kiedy zapomnę zrobić zakupy ;)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.