blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2015-10-17

krewetki po birmańsku

Dziś przepis podpatrzony u Ani Błażejewskiej na blogu w Azji. Jest tak dobry, że nic nie trzeba zmieniać czy dodawać, ja tylko odrobinę posoliłam i zrezygnowałam z cukru.

Składniki:
*2-3 duże pomidory
*1-2 cebule
*1 ząbek czosnku
*1/2 puszki mleka kokosowego
*kilka lub kilkanaście dużych krewetek
*odrobina oleju do smażenia
*cukier/sól do smaku

Wykonanie:
1) Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem.
2) Dodać pokrojone w drobną kosteczkę pomidory.
3) Dodać krewetki, smażyć aż zmienią kolor.
4) Dolać mleka kokosowego tak, aby zrobił się sos.


2 komentarze:

  1. własnie je zrobiłem. Proste do bólu, a naprawdę pyszne. :) Dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) Sama uwielbiam takie proste przepisy :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.