blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2015-05-29

herbata w sałatce

Nie dowierzałam własnym oczom, gdy ją ujrzałam w menu pewnej dajskiej knajpy. Przecież herbata służy do picia! To znaczy, do parzenia i do picia naparu. Ewentualnie do zmielenia na proszek i przyprawiania nią słodyczy (chleb bananowy z matchą to poezja). Ale w sałatce?
Okazało się, że jest pyszna. Wszystko jednak zależy od liści - nadają się tylko bardzo świeże, niełykowate, oczywiście z herbaty zielonej.

Składniki:
*garstka liści herbaty
*posiekany pomidor
*miseczka posiekanej kapusty pekińskiej
*mała cebula pokrojona w wiórki bądź paseczki
*garsteczka prażonej soi/prażonych orzeszków ziemnych/innych orzechów
*na sos: chilli, trochę cukru, sok z limonki, kapka sosu rybnego, dwa zmiażdżone ząbki czosnku

Wykonanie:
Wymieszać składniki. Zrobić sos. Sałatkę polać sosem. Podać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.