blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-09-21

滇菜 Yunnańska kuchnia

W baidu znalazłam kawałek na temat yunnańskiego żarcia. Postanowiłam przytoczyć chociaż fragment, żeby Wam pokazać, jak bardzo opis ten różni się od opisu kuchni yunnańskiej w książce Katarzyny Pospieszyńskiej.

Diancai 滇菜, nazywane również kuchnią yunnańską albo yunnańsko-guizhouską, to potrawy o silnej specyfice yunnańskiej, czyli odpowiednio pikantne i doprawione acz starające się zachować oryginalny smak składników. Na pierwszym miejscu znajduje się troska o zdrowie i o świeżość. Takie potrawy kochają starzy i młodzi. Kuchnia yunnańska jest złożona z trzech podtypów, przy czym najbardziej charakterystyczna jest kuchnia północno-wschodniego Yunnanu. Ze względu na swe położenie - bliskie innym prowincjom - dania tego regionu przejęły niektóre smaki i sposoby przyrządzania dań z Syczuanu. Stąd pochodzą na przykład kurczak w chilli, ersi na parze czy leśne grzyby smażone z chilli. Drugi podtyp to kuchnia zachodnioyunnańska. Tu z kolei bliskość Tybetu, Birmy i Laosu, a także obecność wielu mniejszości etnicznych wpłynęła na kuchnię. Reprezentantem kuchni zachodnioyunnańskiej może być chociażby dalijski ser podpuszczkowy. Z kolei jedzenie południowoyunnańskie - z rejonów tropikalnych - może reprezentować ryż w ananasie.
Na specyfikę kuchni yunnańskiej największy wpływ mają:
1) położenie geograficzne
2) różnorodność etniczna.
To przez nie kuchnia yunnańska jest tak bogata. W każdym rejonie są dostępne inne składniki; każda grupa etniczna ma swoje przyzwyczajenia jeśli chodzi o przygotowanie potraw czy ich przyprawianie. Po wymieszaniu wszelkich możliwych wpływów, kuchnia yunnańska charakteryzuje się dążeniem do świeżości i zachowania pierwotnego smaku; bogactwem zapachu i słodyczą, tym, że smak kwaśno-ostry jest wyważony, a smak drętwiejący (ma 麻) łagodny; chrupkością na zewnątrz i kleistością w środku, gotowaniem tak, by pokarm nie był surowy, ale też nie rozgotowany.

Nie jest to dokładne tłumaczenie, ale ogólny sens zachowałam. Porównajcie sobie teraz ten opis z opisem Pospieszyńskiej....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.