blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-05-10

sosy do sajgonek

Przepisów będzie więcej, niż sądziłam, chociaż zdjęcia tylko do moich dwóch ulubionych.

I. Lekki sos wietnamski nước mắm pha
Składniki:
*łyżka cukru
*dwie łyżki wody
*łyżka sosu rybnego
*łyżeczka octu ryżowego
*trochę soku z limonki/cytryny
*czosnek zgodnie z upodobaniem
*chilli zgodnie z upodobaniem
To wystarczy, ale można dla wzbogacenia smaku dodać trochę świeżego imbiru.
Wykonanie:
1) Rozpuścić cukier w letniej wodzie.
2) dodać resztę składników i wymieszać.

II. Wariacja na temat sosu hoisin
Składniki:
*łyżka sosu hoisin
*łyżka masła orzechowego/pasty sezamowej
*ewentualnie prażony sezam, orzechy itp.
Wykonanie:
1) Wymieszać i podać.

III. Dip z sosem sojowym*
Składniki:
*łyżka sosu sojowego jasnego
*łyżeczka alkoholu
*odrobina sosu chilli
*kapka oleju sezamowego
Wykonanie:
1) wymieszać i podać.

IV. Pikantny sos dipowy**
Składniki:
*kilka świeżych chilli, drobno pokrojonych
*łyżka cukru
*kilka łyżek sosu rybnego
*kilka łyżek soku z limonki
*odrobina wody
Wykonanie:
1) Wymieszać i podać.

V. Sos słodko-kwaśny***
Składniki:
*2 łyżki cukru
*3 łyżki octu ryżowego
*3 łyżki keczupu
*pół szklanki wody
*szczypta soli
*szczypta pieprzu
*zagęstnik: łyżeczka mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżeczkami wody
Wykonanie:
1) cukier, ocet, keczup, sól, pieprz i wodę zagotować.
2) zagęścić mączną papką i ostudzić.

Oczywiście, wszystkie te sosy nadają się do całej masy innych dań - do gorącego kociołka, do pierogów chińskich, do ugrillowanych pyszności. Wszystkie kocham i ze wszystkich często korzystam :)


*na bazie przepisu z książki kucharskiej "Kuchnia chińska" z serii Podróże kulinarne.
**na bazie przepisu z książki kucharskiej "Łatwa kuchnia tajska" Kena Hom.
***na bazie przepisu z książki kucharskiej "Łatwa kuchnia chińska" Kena Hom.

2 komentarze:

  1. Z nieba mi spadłaś! Wydrukuję sobie Twoje przepisy i dam znać jak mi idzie testowanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.