blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-04-05

smażony makaron sojowy z kapustą 粉絲炒蓮花白

Za każdym razem, gdy zastanawiamy się z ZB nad tym, co przyrządzić na obiad dla moich rodziców, mamy problem. Rodzice moi są normalni. Kulinarnie, znaczy. Czyli: niespecjalnie wybrzydzają, potrafią jeść pałeczkami i chętnie próbują nowych smaków. Problem tkwi w przyprawianiu - chilli jest dla nich dość nieznośne i palące, nawet zbyt duża ilość czosnku "pali". Trzeba więc zastanowić się nad czymś delikatnym acz nie mdłym, najlepiej opartym na jakimś smaku, który już znają. Poniższa potrawa spotkała się z zachwytem mojej Mamy, co jest rekomendacją najlepszą z możliwych, ponieważ Mama zawsze twierdzi, że tak naprawdę to Jej smakuje tylko to, co sama ugotowała...

Składniki:
*makaron sojowy, te takie przezroczyste niteczki,
*biała kapusta, w ostateczności do zastąpienia kapustą pekińską
*ewentualne dosmaczacze i dowyglądacze: drobno pokrojona wędlina, papryka w paseczki, co Wam przyjdzie do głowy,
*posiekany czosnek
*dwie łyżki bulionu, sól albo warzywko czy inna vegeta

Wykonanie:
1) makaron zalać wrzątkiem i trzymać w tym wrzątku tak długo, aż będzie miękki. Bezpośrednio przed smażeniem odcedzić.
2) Kapustę pokroić w cieniutkie paseczki; mają być tak cienkie, że się prędko usmażą
3) Na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek i smażyć, aż zapachnie.
4) Dorzucić kapustę i ewentualne dodatki. Smażyć minutę lub dwie - aż kapusta będzie miękka. Dokładny czas smażenia zależy głównie od tego, jak stara była kapusta i jakie temperatury osiąga kuchenka.
5) Dodać makaron i obsmażyć z warzywami.
6) Dosmaczyć - bulionem, solą albo innymi delikatnymi przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.