blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-04-26

nadziewany lotos

Uwielbiam kłącze lotosu. Jest to jedno z najwspanialszych warzyw świata, można je gotować, smażyć, piec, grillować, jeść na ostro w sałatce. Mniam! W ogóle nie rozumiem, dlaczego w Polsce się tego nie jada - przecież można uprawiać w naszym klimacie, ech...
W Yunnanie jada się kłącza lotosu nadziane ryżem kleistym. Trzeba je tylko pokroić na plasterki i usmażyć.
I ryż, i lotos są słodkawe w smaku, więc w zasadzie nie trzeba doprawiać, ale można maczać na przykład w cukrze/miodzie albo w soli wymieszanej z pieprzem syczuańskim czy w zmielonym chilli. Zdecydowanie jest to tutejsze must eat :)

3 komentarze:

  1. Chciałabym to spróbować :) wie ktoś może czy uprawia się go w Polsce i na czym to polega?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy27/4/14 05:15

    Niestety w Polsce ciężko : http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2011&postdays=0&postorder=asc&start=0
    Ale może za parę lat będziemy mogli liczyć na globalne ocieplenie.

    zaz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko, ale się da: http://www.botanix.kpr.eu/pl/index.php?text=12-lotos-orzechodajny-nelumbo-nucifera, http://forum.poradnikogrodniczy.pl/lotos-orzechodajny-uprawa-w-naszym-klimacie-t7266.html

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.