blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-12-09

椒麻肉片 wieprzowina jiao-ma

Od czasu do czasu zaskakuję Pana i Władcę przyrządzeniem jakiejś chińskiej potrawy, której nawet on nie zna. Zazwyczaj pyta wtedy głupio, czy to polskie jedzenie i dopiero gdy nań wymownie spojrzę, patrzy do miseczki i stwierdza na przykład: nie, z taką ilością imbiru to nie może być polskie...
Składniki:
*wieprzowina pokrojona w cienkie plasterki
*posiekana cebulka zielona
*starty imbir
*zmiażdżony czosnek
*jajko
*bejca: sól, cukier, odrobina wytrawnego alkoholu, mąka ziemniaczana
*pieprz syczuański zmiażdżony niezbyt drobno w moździerzu
*trochę bulionu bądź wegety w wodzie
Wykonanie:
1) Pokrojone mięso wsadzić do roztrzepanego jajka, posolić, posłodzić, poalkoholować, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
2) W międzyczasie przygotować cebulkę, imbir i czosnek.
3) W woku rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso, wyjąć je łyżką cedzakową i odstawić, żeby obciekło z oleju.
4) Jeśli wok jest czysty, można przejść bezpośrednio do następnego kroku. Jeśli dodaliście za dużo mąki ziemniaczanej, obklei ona wok i trzeba będzie wok najpierw umyć.
5) Rozgrzać tłuszcz, wrzucić czosnek i imbir oraz połowę pieprzu syczuańskiego, smażyć aż zapachnie.
6) Dolać bulion, wrzucić mięso, smażyć aż większość wody wyparuje, a wymieszana z mąką ziemniaczaną z mięsa zmieni się w miły sosik.
7) Dorzucić cebulkę z resztą pieprzu syczuańskiego, obtoczyć w nich mięso. Można podawać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.