blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-10-06

pieczarki faszerowane 洋菇

Nie, dzisiaj żadnych precyzyjnych yunnańskich przepisów nie będzie. Chcę Wam tylko pokazać, w jaki sposób Mały Smok próbował mnie kiedyś uwieść. Usłyszał, jak opowiadam o pieczarkach faszerowanych mięskiem, papryką i cebulą i postanowił przyrządzić wariacje na temat. Gdy przyszłam na obiad, na stole zobaczyłam coś takiego:
Naprawdę uważam, że się Mały Smok marnuje, pracując w jakiejś firmie importującej wina. Powinien założyć własną knajpę...
Przy okazji ciekawostka językowa: po chińsku na pieczarkę potocznie mówi się "grzyb obcokrajowców" 洋菇, należy zaś do rodzaju grzybów Agaricus, który po chińsku wabi się "grzybami parasolowymi" 傘菌.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.