blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-08-03

mleczne wachlarze 乳扇

Pisałam już o nich, bo są jednym z dziwactw Yunnanu. Jak dla mnie są obowiązkową przekąską przy każdej wizycie w Dali.
Podgotowane mleko wymieszane w proporcji 3:1 z kwasem ze śliwek, uformowane w cieniusieńkie płaty, które są następnie nawijane na patyczki i pieczone na grillu... mmmm...
Oczywiście, w Kunmingu też można je dostać, ale wiecie, to jak z krakowskimi obwarzankami, można je kupić nawet na Helu, a przecież smakują tylko w Krakowie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.