blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-05-15

炸茄盒 smażone pudełka z bakłażanów

Jak zrobić pudełko z bakłażana? Nawet moja, mocno rozbudowana wyobraźnia, nie daje rady. Ale to takie umowne pudełko. Bo czym pudełko się wyróżnia? Tym, że można coś do niego włożyć. I ta potrawa polega właśnie na tym, że w bakłażanie "schowane" jest mięso. Zobaczcie sami:
Sądząc z pozorów, nikt by się nie domyślił, że w środku jest mięso. Z tego morał: nie należy oceniać książki po okładce ;)

Składniki:
*mielone mięso - garstka
*okrągły, podłużny bakłażan - taki podobny do ogórka. Do zastąpienia cukinią albo właśnie twardym ogórkiem.
*jajko i mąka jako panierka
*przyprawy: sól, pieprz, co kto lubi
*zagęstnik: mąka/mąka ziemniaczana wymieszana z wodą

Wykonanie:
1) zrobić farsz: mielone wymieszać z solą i pieprzem oraz zagęstnikiem. Ma się kleić.
2) bakłażan pokroić parami, tak, by po dwa dość solidne plasterki bakłażana łatwo było potem połączyć jak markizy.
3) posmarować mięsem i skleić "markizy".
4) obtoczyć w jajku i mące
5) smażyć w głębokim tłuszczu, najpierw z jednej, potem z drugiej strony, aż panierka będzie złota. Frytownica jest idealna, ale można też użyć woka.
Pamiętajmy, że farszu musi być mało, inaczej bakłażan nam się rozleci, zanim farsz będzie usmażony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.