2013-05-09

kleisty ryż na parze z Yuxi 玉溪的蒸糯米

O ryżu kleistym już niejednokrotnie wspominałam. Jest popularny w całym Yunnanie, więc w niemal każdym miasteczku jest jakaś kleistoryżowa potrawa, będąca lokalnym przysmakiem. W Yuxi jest to ryż gotowany na parze podany na słodko bądź pikantnie. Akurat takiego obrazka nie da się zobaczyć na przykład w Kunmingu, gdzie taki sposób podania ryżu nie jest popularny.

Ostry smak można uzyskać dodając pikantne pikle, sufu bądź dowolną pastę z chilli. Smak słodki uzyskuje się po prostu dodając cukru...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.