blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-05-09

kleisty ryż na parze z Yuxi 玉溪的蒸糯米

O ryżu kleistym już niejednokrotnie wspominałam. Jest popularny w całym Yunnanie, więc w niemal każdym miasteczku jest jakaś kleistoryżowa potrawa, będąca lokalnym przysmakiem. W Yuxi jest to ryż gotowany na parze podany na słodko bądź pikantnie. Akurat takiego obrazka nie da się zobaczyć na przykład w Kunmingu, gdzie taki sposób podania ryżu nie jest popularny.

Ostry smak można uzyskać dodając pikantne pikle, sufu bądź dowolną pastę z chilli. Smak słodki uzyskuje się po prostu dodając cukru...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.