blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-01-06

紅蘿蔔酥肉湯 zupa ze schabowym i marchewką

O istnieniu w chińskiej kuchni kotletów schabowych już pisałam. Wspomniałam również wtedy, że takie kotleciki można wsadzić do zupy i ugotować. Dziś uzupełnię ten wpis przedstawieniem Czytelnikom, jak to zrobić, żeby było smacznie.
Składniki:
*wywar mięsny
*przyprawy typu pieprz, ziele angielskie
*marchewka
*usmażone mięso w panierce
Wykonanie:
1)bierzemy wywar mięsny, przyprawiamy go na pikantnie pieprzem, zielem angielskim itp.
2)dorzucamy pokrojoną w kawałki marchewkę
3)gdy już będzie prawie miękka, dorzucamy mięso. Ja praktykuję krojenie normalnych schabowych na kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami.
4)gdy zupa zawrze, można szamać.
Według mnie jest to świetny sposób na resztki z wczorajszego obiadu. Zdjęcie jednak pochodzi z knajpy w Yuxi, w której, mam nadzieję, nie resztki wsadzono do zupy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.