blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2012-01-04

kielbasa 香腸

Wspomnialam o swiniobiciu u kolezanki z Mengzhe, prawda? Swinia zostaje wykorzystana do konca. W kazdym domu gospodynie wiedza, jak przyrzadzic kielbase, ktora potem jest suszona na ganku. Jak przyrzadzic? Do oczyszczonych jelit wkladamy papke z miesa wymieszanego z tofu i przyprawami: sola, pieprzem syczuanskim, galka muszkatolowa i anyzem gwiazdzistym. Uwaga: wiekszosc kielbas w Chinach nie jest wedzona czy gotowana, wiec przed spozyciem nalezy je poddac obrobce termicznej.
Nie moge sie doczekac, kiedy wyschnie... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.