blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2011-03-17

kokos 椰子 1

Razu pewnego (dawno, dawno temu, kiedy jeszcze bylam w moim najukochanszym Wietnamie, chlip!) poszlismy na kokosy. Poznalam wowczas podstawy kokosologii stosowanej, na przyklad: jak odrozniac wiek kokosow, jak dluga musi byc drabina (to byla ta przerazajaca czesc wykladu. Cale szczescie nie kazali mi na nia wejsc), co sie nadaje do spozycia w wypadku kokosow w roznym wieku itp. Potem nauczylam sie kokosy obsprawiac, wyskrobywac wiorki z kokosowych emerytow i inne takie. Na koncu przyrzadzilismy zupe kokosowa, ktora sie dodaje do wietnamskich knedli z kleistego ryzu z nadzieniem fasolkowym.
Kocham kokosy... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.