blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2011-02-03

pieprzne zdjecia 1

Zgodnie ze stwierdzeniem Doma, ucieklam, gdzie pieprz rosnie. Nauczylam sie tez go zbierac. Zbiera sie go, gdy jest jeszcze calkiem zielony. Dojrzaly jest czerwony i tak naprawde powinno sie go zbierac po dojrzeniu, ale niestety szybko przejrzewa i lepiej zebrac niedojrzaly i go "dojrzec" na ganku, niz pozwolic, zeby przejrzal i zgorzknial. Zbiera sie kisciami, a potem w domu oddziela ziarna od plew. Pieprz rosnie wysoko, a ja pokonalam lek wysokosci i zbieralam go, stojac na czterometrowej bambusowej drabinie, ktora nie byla niczym przywiazana do drzewa ("bo to niebezpieczne, drzewa sa gietkie i gdyby drabina byla przywiazana, toby sie przegiela razem z drzewem"). Zbieralam cale przedpoludnie; zabawa lepsza nawet od lepienia pierogow i zmywania :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.