blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2011-02-09

Dżakfrut 波羅蜜 mit :)

Pachnie cudownie. Konsystencja nieciekawa, takie sliskie i na pierwszy rzut oka lykowate. A potem sie wgryzasz. Orzezwia i uzaleznia. Smakuje tez dobrze jako skladnik potraw - oddaje zapach i ciezka slodycz. Zakochalam sie w tym smaku, ale najbardziej mnie i tak bawi wyglad peruki z lat osiemdziesiatych :)

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie jackfruit strasznie śmierdzi. Smakuje prawie jak banan, ale 4 razy droższy. Dlatego wolę banany - tanie i nie funią jak durian ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. swiezo zerwany z drzewa nie smierdzi. Smak duzo bogatszy od banana, jak dla mnie, poza tym w zaleznosci od wieku smakuje zupelnie inaczej. No i tutaj jest tani :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.