blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2010-09-02

仟和骨頭王火鍋餐廳 gorący kociołek na kościach


Przyznaję się bez bicia. Wróciłam do Chin z powodu żarcia. Wszyscy ci, którzy wrócili z jakichś innych powodów są... dziwni.
Zabieram po kolei moich różniastych przyjaciół na rozmaite jedzenie. Nadal odkrywam zupełnie absurdalne miejsca, co to w ogóle beznadziejna jestem, że wcześniej ich nie odkryłam.
I się obżeram.
Dziś na przykład odkryłam, że na całym cudownym świecie nie ma cudowniejszej potrawy niż szpik. Kości ugotowane w przepysznej zupie, z pododawanymi oczywiście kiełbaskami, tofu, warzywami, grzybami... Ale śmietanką śmietanki jest właśnie to:

Wprawdzie potem stolik wygląda jak pobojowisko,

ale kocham - KOCHAM - właśnie tak jeść :)

5 komentarzy:

  1. 中藥的當歸熬煮羊大骨,加一點薑絲,湯頭讚,骨隨和骨邊肉也很好吃,有機會妳可試試看:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a do tego szpik jest zdrowy : zdrowe i dobre - to się nazywa mieć szczęście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rurka do wysysania szpiku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jake: 有機會我會試試看
    Vika: to nie szczescie, to Chiny :)
    Huan: ja Cie nie lubilam przez caly po przedni rok - to po pierwsze. A po drugie akurat ten kociolek nie jest pikantny, wiec i tak bys nie lubila :P
    bayushi: no zastanawialam sie, dlaczego nikt tego nie zauwazyl!!! W komplecie byly jeszcze przezroczyste rekawiczki do trzymania kosci :D

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.