blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2009-02-22

miod :) 蜂蜜

Ja wiem, ze w Polsce tez mozna miod prosto z pasieki wyjadac. Wprawdzie w Polsce nie spotkalam sie jeszcze z miodem od dzikich pszczol i z hmmm... ulem, ktora wyglada tak: No ale to drobiazg, bo plastry wygladaja tak samo :) Ale miod smakuje inaczej niz ten nasz gryczany czy inny lipowy... Pojecia nie mam, co one zapylaly, ale pyszne jest... Slodkie do niewytrzymania. No nie dalo sie zjesc wiecej niz pare paleczek. Ale oni, ci moi Yi wspaniali, maja dobry sposob na zbyt slodki miod: podaja go z rzodkiewka. Wyciapkiwuje sie plasterki rzodkiewki w owym miodzie, ostry sok rzodkiewkowy miesza sie z miodem... Mmmmm.... Pycha... :)
蜜蜂太甜, 對吧? 那, 你們試試把蘿蔔跟蜂蜜混起來. 這樣好吃極了... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.