blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2008-04-12

nie samą chińszczyzną czło czło czło żyje

Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym:

Potrzebne nam:
  • mielone miesko,
  • ziola (bazylia, oregano, majeranek itp.)
  • cebula, czosnek
  • koncentrat pomidorowy (jesli nie mamy pomidorow na sos pod ręką)
  • pieprz, sól
  • śmietana/jogurt
  • zagęstnik (mąka jakaś, ja robię z kukurydzianą)
  • ewentualnie zółty ser
  • żaroodporne naczynie
  • piekarnik

Wlaczamy piekarnik, zeby sie nagrzal do 200 stopni. Cebulkę z ziolami przysmazamy. Mieszamy z miesem, solą, pieprzem i formujemy kulki, ktore ukladamy na naczyniu zaroodpornym (zazwyczaj mieso mielone jest tak tluste, ze nie trzeba juz dodatkowo niczym go smarowac). Zalewamy sosem. Sos sklada sie z: koncentratu, smietany, zagestnika, dodatkowej porcji ziol. Na wierzch dajemy zolty ser. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na jakies 25 minut i w tym czasie przygotowujemy dodatki - gotujemy ziemniaki/ryz, robimy salatke.

Najbardziej mnie zawsze irytuje ta chwila, kiedy zarcie juz pachnie i widac, jak ser sie ladnie stopil...

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.