blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2008-03-12

kurczak w cytrynach 檸檬雞

Nastepny przepis z latwej kuchni chinskiej. Nie wiem, na ile jest chinski, ale jest pyszny za to :P

filet z kurczaka, pociety na paski 雞肉, 剪到小塊
1 białko 蛋白
sol 鹽
olej sezamowy 芝麻油
maka kukurydziana 玉米分
olej - ja najbardziej lubie z orzeszkow ziemnych花生油
zielenina (dymka/szczypiorek) do przybrania 細香蔥
pol cytryny (wycisnietej :P) 半個檸檬的果汁
那些東西要放在一起, 等檸檬的味道滲入雞肉 (半個小時就夠了). 然後要炒雞肉. 然後我們準備醬:
To wszystko wrzucic do michy jakiejs i zmieszac, coby zmacerowac kurczaka ;) Jakies pol godziny wystarczy. Potem wrzucamy nieszczesne resztki zwierza na goracy tluszcz i obsmazamy - ale nie do zbrazowienia, tylko do zbielenia :) Potem odsaczamy kurczaka (albo nie, jesli lubimy tluste :P), a kiedy kurczak jest zajety odsaczaniem sie, my zajmujemy sie zrobieniem sosu:

rosol chinski (albo inny, ale jesli inny, to dodajemy imbir i czosnek dla smaku :)) 雞肉湯
cytryna wycisnieta 一個檸檬汁
cukier (zeby zlamac kwasny smak) 糖
sos sojowy 醬油
wytrawny alkohol 酒
drobno posiekany czosnek - kilka zabkow 蒜頭
chilli - swieze, suszone, jakie kto ma - do smaku 辣椒
那些東西煮一下, 然後加玉米分跟一點水. 把已經炒好的雞肉放在醬裡, 煮一煮, 加一點芝麻油, 一點細香蔥 - 就好了 :)
Te skladniki zagotowac. potem dodac jako zagestnik make kukurydziana z woda i poddusic. Do tego sosu wrzucamy kurczaka i czekamy, az ladnie pokryje sie sosem. Dodajemy troche oleju sezamowego, przekladamy na polmisek, przybieramy jakims zielonym paskudztwem i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.