blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2008-01-01

Swieta... 聖誕節...





忘不了這些味道, 忘不了這個氣氛... 為了傳統每年算差不多, 但是嘛... 我愛這個傳統, 跟全世界不一樣的...

聖誕節前夕最重要. 幾天前我們就開始準備傳統菜. 什麼菜呢? 在波蘭每一省有不一樣的習慣. 一定有魚, 一定有聖餅, 一定有十二頓菜, 一定都沒有肉. 在我家就是: 聖餅(1), 甜菜湯(2)加蘑菇水餃(3), 四種魚(4-7), 豆加奶油(8), 蘑菇和酸白菜水餃(9), 兩種蛋糕(10-11), 糖煮的乾果(12). 我剛剛說我們不吃肉, 所以大家會好奇: 為何我們吃魚? 波蘭人認為魚不是動物嘛? 當然是動物啊. 只是它們冷血, 我們的禁食只包括溫血動物.


喔, 那麼好吃的東西, 難怪我們已經吃光了...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.